уторак, 22. март 2011.

Poigrajte Se Kalupima Za Kolače


Ako niste baš vešti u kuhinji, odnosno ne ide vam najbolje spremanje jela ili slatkiša, evo jednog načina da se ipak zabavite u svojoj kuhinjici. Ako imate kalupe za kolače ili kalupe za puding koje retko kad upotrebljavate, pa i kad ih upotrebite ono što iz njih izađe nije baš pohvalnog ukusa, probajte koristiti kalupe za pravljenje nejestivih sitnica. Svako će se diviti vašem radu, niko neće reći da je pregorelo, suviše slatko ili bezukusno. Naime, kalupe za kolače možete upotrebiti da napravite dekorativne sveće ukrase od papira ili gline. 

Za pravljenje sveća u kalupu za kolače potrebno je da imate parafin, vosak ili običnu sveću koju ćete otopiti, zatim fitilj i malo ukrasa kojima ćete dekorisati svoje remek delo. Kalup kolji je otvoren i sa gornje i sa donje strane, morate zatvoriti folijom na strani koja će biti dno. Pokvasite parče folije, i prilepite ga po obodima kalupa. Zatim otopljeni vosak ili parafin sipajte u kalup i stavite fitilj. Kad se masa u potpunosti ohladi, skinite foliju i izvadite sveću iz kalupa.  Vrlo je jednostavno, a dobićete predivne dekorativne svećice koje možete pokloniti dragim osobama ili ih koristiti u sopstvenom domu. Za interesantnije sveće možete koristiti prehrambenu boju prilikom topljenja voska, kako bi sveće bile zelene, crvene, plave ili u nekoj drugoj boji. Eterično ulje lavande, narandže ili limuna možete takođe dodati u vosak kako bi sveća imala miris. 

Pored dekorativnih svećica, kalupe za kolače možete upotrebiti i za izradu glinenih ili ukrasnih oblika od recikliranog papira. Postupak rada sa glinom pronaći ćete na samom pakovanju. Kada umesite glinu, popunite kalup i pre nego se masa osuši, napravite rupicu kako biste kroz ukras kasnije provukli satensku trakicu i mogli da ga okačite. Ukoliko nameravate da ukrase koristite prilikom pravljenja buketa, u neosušenu masu koju ste oblikovali kalupom provucite drveni štapić. Ako kalup ne nameravate koristiti kasnije za izlivanje voska, onda probušite užarenom iglom bočnu stranu plastičnog kalupa kroz koju ćete ubaciti štapič ili žicu u masu koju oblikujete. 

Za projekat uradi sam u kome ćete napraviti ukrase od recikliranog papira, potrebno je da u posudu stavite iscepkane papire iz dnevnih novina, malo vode i malo lepka za papir. Nakon nekoliko sati papir će se raskvasiti pa ćete moći da oblikujete masu. Voda služi da omekša papir, a lepak će nakon sušenja masu, odnosno figuru ogržati čvrstom. Masu stavite u kalup za kolače kako biste jednostavno dobili model cvetića ili srca. Kada se osuši, ukras koji dobijete možete ofarbati lakom ili temperama sa malo vode. Ukrase možete dekorisati sprejem ili gelom sa šljokicama ili nalepiti cirkone. 

Uz malo mašte možete upotrebiti gomilu stvari koje Vas okružuju kako biste napravili nešto lepo i interesantno. Uradi sam svećice mogu krasiti Vaš dom ili dom Vaših prijatelja. Uradi sam ukrasi od gline ili recikliranog papira mogu biti idealni za dekoraciju prostora, dekoraciju buketa ili novogodišnju jelku. Ipak šta god da napravite, kalupi za kolače će biti upotrebljeni na zanimljiv i nesvakidašnji način.