петак, 15. април 2011.

Kako Dekorisati Korpicu Za Uskršnja Jaja

Uskršnja jaja se mogu prezentovati, aranžirati odnosno poslužiti na puno načina, ali ako želite da poređate jaja tradicionalno u korpicu, potrudite se da je na zanimljiv način ukrasite. Uvek u nedostatku ideja možete kupiti korpicu namenjenu posebno uskršnjim jajima, ali ako ipak želite da se poigrate i oslonite na sopstvenu kreaciju, evo nekoliko ideja kako da Vaša ovogodišnja korpica za uskršnja jaja bude originalna. 



Ako imate staru tkaninu na kojoj je uskršnji zeka, isecite aplikaciju i prišijte ili zalepite na korpicu koja će poslužiti za ovogodišnje uskršnje čarolije. Isto možete uraditi i sa aplikacijom koja se nalazi na salveti ili u slikovnici. Štaviše ako imate klince koji bi mogli obojiti zeku i uskršnja jaja iz bojanke, poslužite se dečijim radovima za ukrašavanje uskršnje korpice. Na ovaj način će i najmlađi učestvovati u zanimljivim uskršnjim kreacijama. Ukoliko se motivi zeke ili uskršnjih jaja koje želite da upotrebite nalaze na izuzetno mekanom papiru, nalepite ih na parče kartona pa takve ukrase okačite na svoju uskršnju korpicu poput ukrasa kojima kitite novogodišnju jelku.

Ako želite da osvežite izgled stare pletene korpe u koju želite da poređate uskršnja jaja, vrlo jednostavno je ofarbajte bojom za drvo ili prelakirajte kako bi imala sjaj. Preporučljivo je da pre farbanja prvo istuširate korpu pod jakim mlazom vode kako biste uklonili eventualne naslage prašine i da farbanje obavite kada se korpa osuši i to makar 24 h pre nego što u nju poređate jaja.  Stara korpica obojena žutom, zelenom ili crvenom bojom imaće božanstveni sjaj.

Dno korpice za uskršnja jaja možete ukrasiti pamučnim ili satenskim platnom, a dršku korpice mašnom sašivenom od iste tkanine. Pored satena ili pamuka u zavisnosti od mašte i krpica koje imate u kući, možete korpicu ukrasiti teksasom ili tilom, i usput se opredeliti za dezene sa najrazličitijim motivima počev od motiva srca, cvetića, pa sve do karo dezena ili belog platna koje ste sami oslikali. 

Na dnu korpice možete staviti slamu ili veštačku travu pa od istog materjala napraviti mašnu kojom ćete ukrasiti dršku. Ukoliko imate kolaž papir ili bilo koju vrstu papira koja može poslužiti kao dekoracija, napravite trake širine oko 1cm koje ćete poređati u korpicu kao zamenu za slamu. Na sličan način za ukrašavanje uskršnje korpice možete upotrebiti  trake koje se koriste za pravljenje mašni.

Za koju god vrstu dekoracije da se odlučite, najvažnije je da uživate u svojim kreacijama i maštovitim idejama. Uostalom korpicu za uskršnja jaja možete različito ukrašavati za svaki Uskrs, pa ćete tako moći da isprobate svaku novu ideju koja Vam padne na pamet.