недеља, 03. јул 2011.

Dekoracija Zidova Dečije Sobe

Klinci uživaju u tome da budu okruženi omiljenim junacima iz crtanih ili animiranih filmova, likovima iz bajke jer su tako korak bliže mašti. Upravo je to razlog što su dečije sobe ispunjene bojama, motivima i likovima koji potiču iz nestvarnog ali deci zanimljivog sveta. Dečije sobe karakterišu igračke koje se u njima nalaze, dizajn nameštaja, boje ali je i dekoracija zidova vrlo popularna i upotpunjuje ambijent.

Dečije sobe koje predstavljaju skupinu družine iz bajke ili crtanog filma, upotpunjene veselim bojama ili zanimljivo dizajniranim komadima nameštaja, neće samo imati upečatljiv vizuelni efekat već, što je najvažnije, pružiti detetu prijatan boravak u prostoru.Jedan od načina da kutak za klince učinite zanimljivim čak iako su komadi nameštaja jednostavnog dizajna, jeste dekoracija zidova dečije sobe.  Zidove možete dekorisati tako što ćete ne njih zalepiti tapete ili „zidne tetovaže“. Obzirom da su nalepnice za zidove vrlo popularne, možete ih naći u mnoštvu boja, dezena i sa raznim likovima iz crtanih ili animiranih filmova, bajki ili slikovnica.

Dekoracija zidova može biti u potpunosti zanimljiv projekat a ne samo dobar finalni efekat, pa se možete odlučiti da zidove dečije sobe oslikate sami ili uz pomoć mališana. Za ovaj projekat potrebne su vam željene boje (možete koristiti i tempere i tonere), olovka za iscrtavanje kontura, malo mašte i puno dobre volje.

Prvo što treba da uradite jeste da saznate koji su motivi, likovi i boje omiljeni detetu jer će ipak ono u toj sobi provoditi vreme i treba da se oseća prijatno, pa uzalud crtate robota ako je to detetu strašna ili nazanimljiva pojava. Dakle kada spoznate ideju o motivima i bojama, napravite plan veličine crteža i krenite sa radom. 

Grafitnom olovkom napravite blage konture, a tek kada završite konture i pogledate crtež sa udaljenosti od 2 ili 3 metra, počnite sa bojenjem.  Inspiraciju za crtanje možete potražiti u slikovnicama, bojankama ili na internetu, mada se možete poslužiti i sopstvenim idejama. Lopte, avioni, automobili, mašne, cvetići, leptiri, drveće, planete ili zvezde, svaki od ovih motiva može biti zanimljiva dekoracija zidova dečije sobe. 
 
Prilikom bojenja odlučite se za pastelne nijanse za bojenje velikih površina a jarke nijanse koristite za detalje. Za bojenje zidova mogu se koristiti tempere ili toneri jer se ovakve boje mogu lako prekriti podlogom za krečenje ukoliko nakon nekog vremena želite  da uklonite crtež i ofarbate zidove drugom bojom.

Dekoracija zidova će svakako dati novi i zanimljiviji izgled prostoru a klincima će boravak u dečijoj sobi biti prijatniji. Provedite prijatno popodne oslikavajući zidove dečije sobe jer je upravo to posao koji odmara, a zadovoljstvo na licu deteta biće velika nagrada.

1 коментар: