недеља, 29. мај 2011.

Stare Čizme I Cipele Kao Nove Saksije Za Cveće

Probušene gumene ili kožne čizme pa čak i kožne cipele, ne moraju završiti na otpadu čak i kada im obućar ne može pomoći. Potrebno je malo mašte i malo boje i stare čizme i cipele moći ćete da upotrebite kao divne saksije za cveće. 

Gumene čizme imaju sve lepše dezene, tako da ukoliko jedne oštećene gumene čizme želite da upotrebite za sadnju cveća, ne morate ih ni bojiti jer će svojim cvetnim, kariranim ili zebrastim dezenom već oplemeniti vašu terasu ili baštu. Ako imate sreću da su čizme probušene (pa je to i razlog što ih ne nosite) nema potrebe dakle ni za bušenjem kako bi višak vode iz zemlje odlazio u podmetač. Dakle, najjednostavniji način da dobijete novu saksiju bez imalo muke je da u probušene šarene čizmice dodate zemlju i cveće.

Ako pak kao saksije za cveće želite da upotrebite stare kožne čizme ili cipele kojima se boja malo oštetila, bilo bi dobro da ih prvo ulepšate. U zavisnosti od toga kakav dezen želite na svojim saksijama, oslikajte površinu obuće koju ćete upotrebiti u ove svrhe. Dakle, operite i osušite stare cipele i krenite sa ulepšavanjem. Za bojenje možete koristiti imalin (ako želite samo da ih osvežite i uglancate), markere, sprejeve u najrazličitijim bojama  (ne zanemarivši srebrnu i zlatnu), ili neku vrstu laka (lak za nokte sa šljokicama ili lak za drvo). Kada ulepšate cipele, odnosno saksije za cveće, potrebno je da ih probušite odozdo (ukoliko đon već nije pukao na pola od nošenja) i eto divnih saksija. 

Naravno, ne morate imati par čizama da biste napravili saksije za cveće, ako vam je desnu čizmu pojela kuca ili ste je izgubili usput, upotrebite samo levu za pravljenje saksije. Veličina obuće nije preterano bitna, samo je važno da u malu čizmu ili plitku cipelu posadite biljku kojoj ne treba puno zemlje. Gumena čizma do kolena broj 38 biće dovoljna za sadnju omanje palme.

Saksije za cveće napravljene od starih čizama ili cipela mogu biti poređane tako da vise na ogradi ili na gredi, naročito ako cipele imaju pertle koje biste mogli da upotrebite da ih pretvorite u viseće saksije.

Sad kad znate kako da upotrebite stare čizme ili cipele, prionite na rasplamsavanje mašte i redizajnirajte svoje omiljene ali oštećene čizmice u saksije za cveće. Bilo da su ravne ili sa štiklom od 12 cm, jednobojne ili šarene, sa kristalima ili metalnim bodljama lepše će izgledati na vašoj terasi nego u kontejneru.

Нема коментара:

Постави коментар